A gyógyító

A Gyógyító vizsla

A képen az én” gyógyítómat” látjátok. Ebben a blogbejegyzésben a filmek üzeneteit vizsgálom, köszönöm, hogy olvassátok soraim.

Felfordult a világ, benne az én világom is több értelemben is. Nehéz az elmúlt hetek fényében, sötétségében bármiről is értekezni, de megint szembejött velem valami.

Szeretném kissé közelebb hozni a life coachingot mint segítő eszközt, feltárni pár megközelítést és trükköt, amiket alkalmazhat a coach az ülések során. Bátorítani szeretném azokat, akik úgy gondolják, hogy egyedül is megoldják az elakadásaikat, de rájönnek egy ponton, hogy mégis segítség szükségeltetik. Bátorság! Nem ciki segítséget kérni. Sok-sok apró- cseprő ügyet elintézünk, rengeteg akadályt elhárítunk egyedül is, de bizony a nagyobb útkereszteződésben mégis csak jól jöhet egy külső szemlélő, egy objektív beszélgetőtárs.

Nincs semmi hókuszpókusz, mégis történik néha varázslat a mindennapi életünkben is. Egyre jobban hiszem, mert élem is, hogy nincsenek véletlenek, jönnek a történések és nekünk bizony személyre szabottan dolgunk van az adott eseménnyel.

Egy elsőre lagymatagnak tűnő limonádét kezdem nézni szimplán agymosásos céllal, amikor a film közepén egy lelkipásztor épp elmesélt egy történetet a botladozó főhősnek. Árvíz volt a városban és a pap semmiképp nem akarta elhagyni a templomát, mert azt mondta, neki majd Isten küldi a segítséget. Jöttek a rendőrök, de ő maradt, jöttek a tűzoltók de ő hajthatatlan volt, majd jött valami más felmentő sereg is, de továbbra is azt mondta ő marad, mert Isten majd segít rajta. Meghalt. Én meg megdöbbentem, hogy mennyire frappáns útmutatót rejtettek a filmembe. Aztán tovább gondolkodtam a címen, és akkor összeállt a kép. Számomra. Mindenkinek mást és mást üzenhet egy film, egy idézet vagy, egy vers. A life coaching üléseken filmeken vagy zeneszámokon keresztül is tanulunk dolgokat magunkról. Teljesen más megvilágításba kerülhet egy-egy megoldandó probléma.

Elárulom most már, a film címe az, hogy The Healer-A Gyógyító. Többféle gyógyító van, erre viccesen a filmben is kitérnek, de igaziból a végére kiderül, hogy a filmet egy nemes embernek, egy hírességnek ajánlják, mert rengeteget tett egy bizonyos jótékonysági ügy érdekében. Maga is egy speciális értelemben vett gyógyító.

Döbbenetes, hogy akár egy akciófilmben, amit teljesen lektűrnek vagy még annak sem titulálnánk ott lehet elrejtve a mondatunk, az a mondatunk ami mondjuk a következő hónapjaink cselekedeteit segítheti vagy könnyítheti meg.

Ajánlom a filmet, lazuljatok bele, de ha van kedvetek, esetleg nézzetek mélyebbre is magatokban. Mi az üzenet számotokra? Ki a gyógyító? Mit szükséges gyógyítani? Észrevesszük-e, ha ott kopogtat a segítség, sőt tovább megyek, merünk-e segítséget kérni?

Az elmúlt napok tükrében csak nézzünk körbe a világban, sajnos most aztán nem kell messzire menni. Gyógyulj világ!